Sunday, October 29, 2017DIRGAHAYU

~ Persatuan Penulis Negeri Sembilan PEN genap 49 tahun hari ini, 29 Oktober 2017.
~ Alhamdulillah! Beraneka pengalaman ditempuh dengan sabar dan yakin; manis dan getir, menyeronokkan dan membijaksanakan. Kejayaan membantu, mengasuh dan menuntun insan berbakat sehingga cemerlang di persada persuratan mengujakan amat.

~ PEN tidak berupaya menjadi PEN seperti yang ada pada hari ini, tanpa usaha nan gigih dan padu daripada pemimpinnya yang lalu, kerjasama nan erat daripada semua pihak; khasnya daripada Yang Amat Berhormat Dato' Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan.
Semangat dan iltizam beliau nan istiqamah terserlah dan amat kami hargai. Terima kasih seikhlas budi Yang Amat Berhormat Dato' Seri Utama!

2004: Anugerah Ilmuan dan Sastera 2004; (Anugerah Penulis Remaja, Pertandingan Perpustakaan Keluarga, Anugerah NILAM, Anugerah Pusat Sumber Cemerlang)

2005: Anugerah Ilmuan dan Sastera 2005; (Anugerah Sastera, Pertandingan Perpustakaan Keluarga, Anugerah NILAM, Anugerah Pusat Sumber Cemerlang)

2007: Anugerah Ilmuan dan Sastera Anugerah Sastera 2007; (Anugerah Sastera, Pertandingan Perpustakaan Keluarga, Anugerah Pusat Sumber Sekolah, Anugerah Tokoh NILAM)

2015: Anugerah Sastera dan Media 2015; (Anugerah Sastera, Anugerah Media)

2017: Majlis Anugerah Sastera dan Media 2017 akan berlangsung tulat, 1 November 2017 (Rabu)!

* Sesungguhnya, pengiktirafan penting untuk sebarang kemajuan.

* Namun, yang lebih penting ialah penggerak dan pelaksana yang bertungkus lumus merangsang kecemerlangan.

* Lebih daripada itu; yang amat penting ialah pelaksanaan tugas, tanggungjawab dan amanah demi memajukan dan membijaksanakan bangsa melalui bahasa dan persuratan, dalam apa-apa jua keadaan!

* Selamat maju jaya PEN!

Mahaya Mohd.Yassin,
Ahad, 3 Safar 1439H/29 Oktober 2017Para pemenang bersama-sama YAB Menteri Besar (2007)

No comments: